设为主页  |  加入收藏  |  English

信息管理学院

首页 > 通知公告 > 正文
讲座预告——张进:社交媒体对信息科学研究方法的影响——挑战与机遇分析
发表时间:2021-04-15    点击:

郑州大学信息管理学院邀请美国威斯康辛大学密尔沃基分校张进教授做专题学术报告,欢迎广大师生积极参与。

报告题目:Impact of Social Media on Research Methods of Information Science— Challenge and Opportunity Analysis(社交媒体对信息科学研究方法的影响——挑战与机遇分析)

人:张进  教授

报告时间:2021419日(周一)上午800

报告地点:腾讯会议 ID730643651

报告人简介:

张进,本科、硕士就读于武汉大学,博士就读于美国匹兹堡大学,曾在武汉大学工作多年,现任美国威斯康辛大学密尔沃基分校教授,美国信息科学与技术委员会(ASIS&T)威斯康辛地区主席,十多家期刊编委。

张教授研究兴趣广泛,在信息检索课理论、算法、可视化,数据挖掘,社会网络分析,社交媒体,知识系统评价,元数据,搜索引擎评价,用户健康信息,数字图书馆,人机交互设计等方面有着深入的研究和丰富的科研成果。他曾获得中国和美国的国家级省部级科研项目资助10多项,发表学术期刊论文和会议论文150余篇,出版学术专著5部,获得奖励20余项,曾多次获得最佳论文奖和优秀教师称号。

报告主要观点:

中文:社交媒体平台为用户提供多种服务,基于社交媒体平台产生的数据已成为信息科学研究人员获取大数据的重要来源。社交媒体和大数据不仅为信息科学提供了挑战,也为信息科学带来了机遇。本报告从研究方法的视角来阐述这些挑战和机遇,涉及了信息可视化、时间分析、情感分析、相关性和因果关系等知识。本研究在信息科学研究领域引发广泛的讨论和思考,帮助该领域的研究者为面向大数据的研究制定完善的研究设计,帮助信息从业者解决他们在大数据时代面临的问题。

英文:Social media platforms offer users with a variety of services. Data generated based on social media platforms have become important sources of big data for researchers in information science. Social media and big data provide not only challenges but also opportunities for information science. This presentation addresses these challenges and opportunities through the lens of research methods, ranging from information visualization, to tempory analysis, to sentiment analysis, to correlation, and to cause-effect relationship. This research study provokes healthy discussions and thinking in the research community of information science, help researchers in the field produce sound research designs for big data-oriented research studies, and assist information practitioners in solving problems they face in the big data age.

关闭

地址:郑州市科学大道100号 邮编:450001  

版权所有:2019 ~2020 郑州大学信息管理学院. All Rights Reserved.